| Okategoriserade

För en vecka sedan bjöd föreningen Mindle in AKF:s medlemmar till en föredragskväll på restaurang Nam Kang i Stockholm. För er som inte hade möjlighet att delta men som är intresserade följer här en sammanfattning och i slutet hittar ni länkar om ni vill veta mera och även hur ni kan bidra.
 
Med anledning av att Mindle i år firar 25-årsjubileum hade de bjudit in ordföranden för KUMFA (Korean Unwed Mothers and Families Association) Mok Kyung Hwa och generalsekreteraren för Kidock Yemin Hoe (KYH) Kim Sook‐Kyung till Sverige. KYH är en organisation som stöttar de mest utsatta i de koreanska samhället och bland annat driver de ett projekt för att stötta KUMFA:s arbete.
Vi fick lyssna till föredraget ”Varför adopterar du inte bort ditt barn?”, frågan som KUMFA:s ordförande Mok Kyung Hwa ofta får. Vi fick höra hennes mycket starka och personliga berättelse om hur hon som ogift verkligen fick kämpa för att kunna behålla sitt barn. Hon stötte på starkt motstånd både från sin egen pappa, men även personer i hennes närhet såsom socialarbetare och arbetskollegor. De tyckte först att hon skulle göra abort och när det var för sent propagerade de för adoption. Argumenten var att det inte var bra för varken henne, barnet eller barnets fader. Mok Kyung Hwa menar att hennes historia är långt ifrån ovanligt då den allmänna attityden är starkt dömande när det gäller utomäktenskapliga barn då det fortfarande anses vara en stor skam i Korea.
 
En undersökning från 2008 visade att homosexuella eller personer med avvikande sexualitet var den mest diskriminerade gruppen i det koreanska samhället följt av ogifta mödrar. I undersökningen framkom det att allmänheten hade åsikter som att ogifta mödrar saknar såväl förmågan att tänka kritiskt som ansvarskänsla. Det sistnämna hade Mok Kyung Hwa mycket svårt för att förstå eftersom många mammor både vill och kan ta hand om sitt barn samt gör allt de kan för att på bästa sätt uppfostra sina barn.
 
KUMFA bildades 2009 av en grupp ogifta mödrar som ville kämpa för sina rättigheter och föreningen registrerades officiellt i år och förutom medlemsavgifter (i dagsläget har de 130 betalande medlemmar) får de även intäkter genom sponsring och privat donation som möjliggör arrangerandet av olika program. De anordnar bland annat månadsvisa träffar för att hjälpa varandra genom att dela glädjeämnen och svårigheter samtidigt som barnen får möjlighet att lära känna varandra och de firar stora högtider såsom Chuseok ”Thanksgiving” och Seollal som är det koreanska nyåret som alla är typiska familjehögtider då många ogifta mödrar och deras barn inte är välkomna att fira med sina familjer när alla släktingar samlas. Många adopterade som har flyttat till Korea hjälper till som volontärer och kan exempelvis ställa upp som manliga förebilder då många barn saknar relation med sina fäder. Föreningen arbetar även med olika kampanjer i syfte att förändra allmänhetens attityd och eftersom skolan har stort inflytande försöker de att informera och utbilda lärare. Nästa vecka den 11:e maj som är adoptionsdagen som för de mödrar som adopterat bort sina barn är en sorgens dag vill istället göra om till en ”Single Moms’ Day”. KUMFA kommer då att tillsammans med föreningen TRACK arrangera en stor konferens i Korea om ensamstående mödrar.
 
Under den efterföljande frågestunden ställdes många frågor som belyste skillnaderna mellan Sverige och Korea exempelvis när det gäller fädernas ekonomiska ansvar där svaret var att även om pappan är känd och krävs på underhåll är det lätt för fäderna att smita undan och undvika att betala samtidigt som mödrarna inte har stor makt att göra något åt situationen, att det ekonomiska stödet från staten är mycket begränsat och kan ses som mycket orättvist då de ogifta mödrarna får mindre än motsvarande 300 kr per månad jämfört med familjer som adopterat barn inhemskt som får runt 900 kr i månaden. Barnomsorgen är många gånger inte tillräcklig och ganska dyr.
Det finns inga exakta siffror på hur många ogifta mödrar det finns och fram till 2005 det inget som man pratade om, men en gissning utifrån en undersökning som gjordes förra året kan det handla om 18000 ogifta mödrar. En klar tendens är dock att fler väljer att behåller sina barn.
Sedan diskuterades barnens situation och att de ofta blir diskriminerade, i många fall utstötta och mobbade. Diskussionen kom även att handla om adoption och att inhemsk adoption i flera fall kan vara dold då även dessa barn kan bli svårt utsatta.
 
Avslutningsvis var Mok Kyung Hwas önskan att vi kunde hjälpas åt att förändra attityden genom att diskutera ämnet när vi träffar koreaner och andra som kan tänkas ha inflytande samt framöver samarbeta för att gemensamt kunna förbättra situationen för ogifta mödrar.
 
Du som är intresserad av att kunna stötta de ogifta mammorna kan göra det på flera sätt (information från Mindle):
 
Föreningen Mindle, t ex genom att köpa kimchi:
http://www.mindle.se/p/bli-medlem.html
 
Info om Ogifta mammors dag och hur man kan bidra:
http://justicespeaking.wordpress.com/2012/04/08/fundraiser-for-single-moms-day/
 
Info om de ogifta mammornas organisation och deras verksamheter:
http://www.nytimes.com/2009/10/08/world/asia/08mothers.html (Bild på Mok Kyung Hwa som var med på Nam Kang)
 
Om deras arbete för att ändra adoptionslagen
http://www.koreaherald.com/lifestyle/Detail.jsp?newsMLId=20091113000068
 
Artikel om Heater, ett boende för ogifta mammor och deras barn som drivs av organisationen för ogifta mammor.
http://www.koreaherald.com/national/Detail.jsp?newsMLId=20111123000239
 
 
Från vänster i bild: Kim Sook‐Kyung (generalsekreterare KYH), Mok Kyung Hwa (ordförande KUMFA), Kim Skoglund (ordförande Mindle), Elisabet Lee (kassör Mindle) och Lisa Dahlgren (ordförande AKF) 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.